Gymnastiek

Proefles
  1. Kies een les in ons rooster gymnastiek / streetdance
  2. Trek je sportkleding aan
  3. Meld je bij de trainer
  4. Volg 3 gratis proeflessen
  5. Wil je lid worden! Vraag dan een inschrijfformulier aan de trainer(ster)


Kijken en (mee)doen

De ouders mogen de eerste twee lessen erbij blijven. Daarna is het de bedoeling dat de kinderen lekker zonder papa’s en mama’s gymmen.

Peuter- en kleutergymnastiek

KLEUTERGYM

Is uw kind te oud voor de ouder & kind gym of wil het liever zonder mama of papa gymmen dan bestaat er voor hen de kleutergym.
Evenals de ouder & kindgym heeft de kleutergym een zeer gevarieerd lesaanbod zoals klimmen, klauteren, springen, gooien en vangen, balanceren en duikelen. Kortom: het leren van heel veel nieuwe leuke dingen. De lessen zijn veelal een combinatie van sport en spel. Er wordt gewerkt met toestellen zoals kast, trampoline, balk en lange mat. Daarnaast worden er veel spelletjes gedaan met onder andere hoepels, ballen en parachute.

WAAROM BEWEGEN OP JONGE LEEFTIJD

In de leeftijdsperiode van 2 tot 6 jaar vindt bij kinderen de grootste ontwikkeling van de motoriek plaats. In deze periode komen verbindingen en vertakkingen van de hersencellen tot stand. De snelheid in geleiding van prikkels van spieren naar hersenen en omgekeerd neemt toe. Er ontwikkelt zich een verfijnde samenwerking tussen het gezichtszintuig, evenwichtszintuig en de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten enerzijds en het zenuwstelsel anderzijds. Een goed motorisch fundament is van sterke invloed op de fysieke en mentale gesteldheid. Het is dan ook belangrijk om hierop in te spelen.

Bij Avanti Wilskracht is er de mogelijkheid voor uw kind om op jonge leeftijd op een leuke, speelse, actieve en gezellige manier te bewegen. Voor sommige kinderen zal het een les met meer uitdaging zijn, voor andere juist een manier om over bepaalde angsten heen te komen.

WAT BIEDEN WIJ ALS AVANTI WILSKRACHT

De lessen voor uw kind worden zo gegeven dat zij een goede voorbereiding zijn voor alle soorten sport. De lessen zijn speels en gevarieerd.
Het bewegen voor kinderen in deze leeftijdsgroep is zeer goed voor hun motorische en sociale ontwikkeling door de verschillende spelvormen.
Wij bieden vier gratis proeflessen aan zodat u kunt kijken of uw kind deze manier van bewegen leuk vindt. Dit kan zonder vooraanmelding in de reguliere les.

Voor informatie over o.a. lestijden, leslocatie en eventuele vragen kunt u terecht op deze website. Hier vindt u ook informatie over de andere sporten binnen onze afdeling.

Meisjes gymnastiek/turnen

Vanaf de leeftijd van 6 jaar wordt er een begin gemaakt met de basisvormen van het turnen. Alle aspecten van het turnen komen aan bod, zoals lenigheid, houding, balans en kracht. Deze vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel voor het gebruik van de toestellen zoals balk, brug, lange mat en sprong. Een enkele keer is er wat doorzettingsvermogen nodig om wat nieuws te leren, maar belangrijk is dat plezier voorop staat.

De lessen worden gegeven door leiding die in het bezit is van een C-licentie turnen, samen met een assistent(e).

Ieder jaar wordt er geoefend voor de gymnastiekcompetitie. Dit zijn 2 wedstrijden, speciaal georganiseerd door de KNGU van de regio Overijssel, voor kinderen die 1 uur in de week les hebben. Tevens doen we mee met de EGK wedstrijd. Dit is een onderlinge wedstrijd tussen meerdere gymverenigingen uit Enschede. In het seizoen hebben we de jaarlijks clubkampioenschappen. Hierin strijden de kinderen onderling voor de wisselbeker, waarbij elk kind wordt beoordeeld op haar eigen niveau.

Kinderen vinden het fijn om tijdens een wedstrijd hun vorderingen te laten zien aan ouders/verzorgers en zich te meten met anderen. Het is altijd weer spannend!

Meisjes turnselectie

Naast recreatieve gymnastiek/turnen bestaat er bij Avanti-Wilskracht de mogelijkheid voor talentvolle meisjes om zich verder te ontwikkelen in een selectiegroep. De meisjes worden geselecteerd door de leiding op niveau, wilskracht, netheid en zelfstandigheid.

De jongste meisjes beginnen bij jongtalent. Dit betekent 2 uur in de week turnen. Er wordt onder andere getraind voor de NTS (Nationaal Turn systeem) wedstrijden. Deze wedstrijden zijn in regio oost. Afhankelijk of een kind door is naar de volgende ronde zijn dit ongeveer 2 tot 4 wedstrijden per jaar.

Als de meisjes wat ouder zijn gaan ze door naar het selectie turnen. Daarnaast trainen de meisjes voor voorgeschreven oefenstof of vrijekeus oefenstof, dit is afhankelijk van het niveau waarop ze de NTS wedstrijden doen. Deze meisjes trainen 2 tot 6 uur in de week.

Voor beide selectiegroepen is er maandelijks een zaterdag- of zondag-dagdeel een training in de turnhal van turnschool Rijssen. Deze zaal is volledig ingericht voor het trainen op een hoger niveau.

In het seizoen hebben we de jaarlijks clubkampioenschappen. Hierin strijden de kinderen onderling voor de wisselbeker, waarbij elk kind wordt beoordeeld op haar eigen niveau.

Jeu de Boules

Bij Avanti Wilskracht wordt sinds enige jaren Jeu de Boules gespeeld. Wat is “Jeu de Boules ” ?? Onder lees verder komt meer te weten over de achtergronden van deze sport.

Dit is een buitensport, die over het algemeen met twee teams van twee & twee spelers wordt gespeeld. Deze teams worden verkregen door loting. Jeu de Boules is een sport voor jong en oud. De clubmiddag is maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur met om 15.00 uur een koffiepauze. Eventuele nieuwe of nieuwsgierige bewoners van Glanerbrug e.o. zijn van harte welkom op ons sportpark “Het Zoutendijk” aan de Ekersdijk te Glanerbrug. Onze contributie bedraagt 3,50 per maand. Tevens wordt er door de leden 0,50 in de week gespaard voor andere activiteiten in het winterseizoen, zoals bijvoorbeeld het klootschieten.In de koude maanden wordt er in de kantine van Avanti-Wilskracht het spel “koersbal” gespeeld. Dit is een erg gezellig spel, welk door elke leeftijdsgroep gespeeld kan worden. Al met al denken wij, dat Avanti-Wilskracht ook met deze sport in een sportieve behoefte voorziet. Komt zien en overtuigt uzelf hiervan. Voor de eerste keer zijn de materialen aanwezig.

Voor meer info : W. Hendriks tel: 053-4613810 namens Avanti-wilskracht Gymnastiek / Afdeling Jeu de Boules.

Nog meer Jeu de boules. Het lijkt voor ons een simpel spelletje, maar voor de Fransen is het volkssport nummer 1: jeu de boules. Op zijn Frans: petanque. De bedoeling is eenvoudig: men gooie een klein houten balletje, de buut, zes tot tien meter van het beginpunt vandaan. Daarna probeert een ieder stalen ballen zo dicht mogelijk bij dat balletje te gooien. De stalen ballen hebben een doorsnee van 71 tot 80 millimeter en een gewicht van zeven tot acht ons. Er zijn een paar manieren om dat te bereiken, onder meer afhankelijk van de terreingesteldheid en de plek waar de ballen van de tegenstander liggen. De eenvoudigste is gewoon rollen. Een andere mogelijkheid is schieten (in het Frans tirer, een woord dat wel verhollandst wordt tot tireren). Hierbij houdt men de bal onder de hand geklemd om die met een hoge boog zo precies mogelijk te plaatsen. Een beetje backspin maakt dat de bal niet te ver door rolt. Men kan ook proberen op een bal van de tegenstander te schieten, als die te dicht bij de buut ligt. Men speelt één tegen één, tweetal tegen tweetal of drietal tegen drietal. In het laatste getal speelt elke speler met twee ballen, anders met drie ballen. Het beginpunt wordt aangegeven met een cirkel, waarbinnen de spelende speler staat. De eerste gooit de buut en dan de eerste bal. Dan poogt de tegenpartij dichterbij de buut te komen. Lukt dit niet, dan blijft deze partij aan de beurt tot het gelukt is of alle ballen op zijn. Komt de tegenpartij dichterbij, dan is de eerste partij weer aan de beurt tot die dichter bij ligt. Als een ploeg door zijn ballen heen is, mag de andere partij zijn resterende ballen nog gooien. Alle ballen van de winnende partij die dichter bij de buut liggen dan de dichtstbijzijnde van de tegenstander, tellen voor een punt. Er wordt net zo lang gespeeld tot een partij dertien punten heeft. Dat duurt soms meer dan twee uur. In een tournooi met meerdere rondes betekent dat dat soms geruime tijd gewacht moet worden tot alle wedstrijden gespeeld zijn. Een beetje Fransman heeft dar geen enkel probleem mee. Die pakt gewoon een glaasje pastis of rode wijn en gaat lekker zitten kijken. Tot slot: petanquemusea zijn te vinden in Saint-Bonnet-le-Chateau (ten westen van Lyon), waar Jean Blanc in 1927 uitvond hoe je holle stalen ballen kon maken, en Vallauris (bij Cannes). In Aiguines in de Gorges du Verdon (Alpen) is het Muse des Tourneurs gewijd aan antieke, gepotnagelde pétanqueballen.

Realisatie Weland Webdesign

© 2021 Omnisportvereniging Avanti Wilskracht