Wat is de gym-en turncompetitie?

GYMNASTIEKCOMPETITIE

De gymnastiekcompetitie is in het leven geroepen voor kinderen die 1 uur in de week gymmen/turnen. De gymnastiekcompetitie bestaat uit 2 voorrondes (1x een uitwedstrijd en 1x een thuiswedstrijd), waarin de kinderen, in teamverband (minimaal 5 en maximaal 10 meisjes), hun oefeningen kunnen laten zien op balk, brug, lange mat en sprong. Per toestel tellen de beste 5 meisjes. Worden er, in deze 2 voorrondes, genoeg punten behaald, dan is er ook nog een finale.

De meisjes en/of jongens worden ingedeeld in de volgende leeftijdscategorieën:

Meisjes        : 6-7 jaar
Meisjes        : 8-9 jaar
Meisjes        : 10-12 jaar

Elke leeftijdscategorie heeft een eigen oefenstof. Deze oefenstof bestaat voor de onderdelen balk, brug en lange mat uit 5 onderdelen voor de meisjes 6-7 jaar. Voor de meisjes 8-9 jaar uit 6 onderdelen en voor de meisjes 10-12 jaar uit 7 onderdelen. Voor het onderdeel sprong, moeten de meisjes 3 verschillende sprongen laten zien.

Tijdens de gymnastiekcompetitie wordt er niet gejureerd naar de landelijke maatstaven maar er gelden speciale regels voor de gymnastiekcompetitie.

TURNCOMPETITIE

De turncompetitie is in het leven geroepen voor kinderen die maximaal 2 uur in de week gymmen/turnen. De turncompetitie bestaat uit 2 voorrondes (1x een uitwedstrijd en 1x een thuiswedstrijd), waarin de kinderen, in teamverband (minimaal 3 en maximaal 6 meisjes), hun oefeningen kunnen laten zien op balk, brug, lange mat en sprong. Per toestel tellen de beste 3 meisjes. Worden er, in deze 2 voorrondes, genoeg punten behaald, dan is er ook nog een finale.

De meisjes en/of jongens worden ingedeeld in de volgende leeftijdscategorieën:

Meisjes        : 6-7 jaar
Meisjes        : 8-9 jaar
Meisjes        : 10-12 jaar
Meisjes        : 13 jaar en ouder

Elke leeftijdscategorie heeft een eigen oefenstof. Deze oefenstof bestaat voor de onderdelen balk, brug en lange mat uit 5 onderdelen voor de meisjes 6-7 jaar. Voor de meisjes 8-9 jaar uit 6 onderdelen en voor de meisjes 10-12 jaar en de meisjes 13 jaar en ouder uit 7 onderdelen. Voor het onderdeel sprong, moeten de meisjes 3 verschillende sprongen laten zien.

Tijdens de turncompetitie wordt er niet gejureerd naar de landelijke maatstaven maar er gelden speciale regels voor de turncompetitie. 

Enschede, 22-09-2014